DANI INŽENJERA I EBEC

[x_text class=”justify-text “]EBEC (European BEST Engineering Competition) je BEST-ov najveći eksterni događaj koji se organizuje na nivou cijele Evrope. Ovo inženjersko takmičenje sastoji se iz tri runde: lokalne, regionalne i finalne. LBG Podgorica  u okviru Dana inženjera organizuje lokalnu rundu EBEC takmičenja u kojoj pravo učešća imaju svi studenti Univerziteta Crne Gore. Studenti će imati priliku da pokažu svoje sposobnosti i znanje u praksi, da medjusobno sarađuju, razmjenjuju ideje, podstaknu timski duh, i kreativnost rešavajući zadati problem u ograničenom vremenskom roku.

Zavisno od svojih afiniteta, studenti će moći da se takmiče u dvije oblasti:

  • Timski dizajn (Team Design) predstavlja jedno od najpopularnijih i najkreativnijih kategorija studentskih takmičenja i podrazumijeva rješavanje nekog inženjerskog problema konstruisanjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju (dizalica, katapult, letjelica…). Sa limitiranim resursima i vremenom studenti treba da koriste svoje znanje i da u timu od četiri učesnika konstruišu traženu spravu. Napravljenu mašinu testiraju pred publikom i stručnim žirijem.
  • Studija slučaja (Case Study) je druga kategorija takmičenja, učesnici dobijaju zadatak da riješe tehničko-menadžerski problem koji je stvaran ili često pojavljivani korporativni problem. Učesnici treba da obezbijede skup rješenja koji će istaći njihovo poznavanje problema, kao i tehnika za rješavanje takvog problema. U Case Study-ju učesnici imaju mogućnost da pokažu svoje znanje, iskustvo, originalnost i da istaknu retoričke sposobnosti.

Dvije najbolje plasirane ekipe zatim ulaze u regionalnu rundu takmičenja EBEC Balkan u kojem učestvuju i timovi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Mostara i Skoplja. Samo
oni najuspješniji nastaviće dalje takmičenje, i biti dio EBEC Final-a.[/x_text]